Carta oberta a l’alcaldessa de Badalona

Il·lustríssima Senyora alcaldessa de Badalona,

Segurament mai no hem tingut el plaer, però això tampoc és gaire important… No, no ho és gens. De fet, us escric des del passat, perquè el meu temps ja va acabar. Sóc història. Història, i no sempre escrita en lletra menuda, encara que potser us costi de creure.

Us escric des de la pols. Fa poc més de sis mesos van aterrar les meves pedres cansades i -en una cerimònia un pèl desangelada, per què no dir-ho- aquesta ciutat em va dir l’últim adéu. Cel de plom d’un fred matí de gener per a un comiat trist que tots hauríem desitjat molt abans: Jo, el primer.

Mai no ens ha caracteritzat gaire l’èpica, a Badalona; ni tan sols l’amor propi, així que tampoc no us ho vaig tenir gaire en compte, a tots plegats. M’agradaria pensar, tanmateix, que vaig morir amb una certa aparença d’honorabilitat. L’Avinguda de Navarra, de qui durant tants anys vaig prendre el nom, seguirà allà; ara potser fins i tot se sent alliberada del meu llast penós, no ho sé. Al cap i a la fi, els més joves em recordaran més pel meu altre malnom: Camp del Centenari. Curiosament, al final gairebé vaig fer honor a aquest epítet tan ampul·lós: No em negareu que 79 anys sota el sol no estan gens malament, per un humil camp de futbol!

No és de mi, però, ni del meu llegat, del que us volia parlar avui. Darrerament tinc un neguit profund que no em deixa gaudir del meu merescut descans. Té a veure amb Montigalà que, com ja sabeu, és la nova casa del Club de Futbol Badalona. Doncs bé: la música que sona per allà dalt no és gaire harmònica, que diguem, i no parlo del soroll de les màquines excavadores, precisament. La construcció del nou estadi municipal va vent en popa, com era de preveure; quan els diners són al sac i ben lligats no hi sol haver gaires problemes -sobretot si les virolles les posa el mateix interessat, com és el cas-. Oh, per cert, durant els últims mesos tots els polítics de la vila s’han embafat de retòrica tot recordant que el nou estadi del Torrent de la Batllòria no li costarà ni un cèntim a les arques públiques. Com si aquesta alienació del club respecte de la ciutat fos un mèrit. Com si aquesta voluntat de distància asèptica amb l’equip que porta el nom de Badalona fos normal en d’altres àmbits esportius. Com si això no ens dolgués, una mica, cada dia, a tots els que ens estimem el Bada.

El nostre club va ser fundat fa més de 112 anys per un grup d’entusiastes a qui bona part de la societat badalonina i la política local consideraven una colla de ximples. Malauradament els temps tampoc no han canviat gaire, em temo, i tenint en compte la penitència que sempre arrosseguem, potser ja ens està bé lluir l’escapulari a la samarreta…

L’antiguitat, la història i l’escut no atorguen més legitimitat ni més raons, però tampoc en treuen, així que seré clar: La situació de les actuals instal·lacions del Camp Municipal de Montigalà és d’autèntica vergonya. El vell Centenari potser era una relíquia decrèpita i trista, però com a mínim alguns em reconeixien certa dignitat futbolera. No n’hi ha ni rastre, de dignitat, a Montigalà. Aquest camp agonitza deixat completament de la mà de Déu i, el que és pitjor, sembla que a ningú no li importa gens ni mica. I no estem parlant del camp del Badalona: estem parlant d’un camp de Badalona. De la ciutat. De tots. La gespa artificial -aquesta sí, nostra- amb prou feines es pot mantenir perquè el sistema de rec va sota mínims; no podem jugar partits quan marxa el sol perquè fallen més focus dels que funcionen; la manca d’unes graderies decents faria empal·lidir fins i tot els camps més raquítics de Regional; les tanques perimetrals -moltes malmeses- no estan cobertes i suposen un insult pels nostres socis que paguen l’entrada i, per acabar-ho d’adobar, l’abandó complet i absolut d’aquest equipament municipal fa que, un dia sí i l’altre també, el camp estigui okupat per grups de nanos que, amb total impunitat, el converteixen en el seu pati del darrere.

Crec que no us he escrit tant des de l’enuig o la ràbia com des de la preocupació sincera. Aquesta carta no vol ser un cop de puny a l’estómac o una queixa amarga; més aviat un lament i un crit d’alerta. Tampoc no és un pamflet polític ni una exigència de responsabilitats, que per cert són moltes, transversals i compartides.

És molt probable que el CF Badalona hagi de marxar a jugar fora de la ciutat per primera vegada en tota la seva història. Sona greu, i de fet ho és. A partir d’aquí, faríem bé en deixar els recels i les mitges veritats i començar a estar a l’alçada. Prou càrrega serà això per a vós. Per a mi. Per a tots. Vull pensar que la impotència, i no la indiferència, és el sentiment que plana ara mateix entre nosaltres. En cas contrari, no ens ho perdonarien mai.

Gavina capa

Ben cordialment,

El Centenari

Anuncis

About L'escapulat

Soci nº 158 del CF Badalona. Mostra totes les entrades de L'escapulat

47 responses to “Carta oberta a l’alcaldessa de Badalona

 • Carlos

  Buena carta Albert hay que hacersela llegar a esta pandilla,de partidos politicos a ver si se les cae la cara de verguenza.
  Aunque yo propondria como el campo para la practica del futbol ya reune sus requisitos para poder jugar,a nivel de cesped,etc…jugar los partidos aqui,aunque los socios y aficionados estemos de pie y esto usarlo como protesta o reclamo para ver si de una vez por todas este ayuntamiento se pone ya las pilas de una puñetera vez…Amunt Badalona!!!!

 • lluis

  Com he posat en el Facebook, part de la culpa d’això del camp la té el president del Badalona. La temporada passada ja ho hagués tingut que deixà lligat tot i ben lligat. No ara que ha canviat el partit de l’alcalde tindrà que torna a negociar. Això és una cosa que no entenc i no ho entendre mai. Això vol dir que les coses no es van fer per escrit, va ser un pacte, pel que entenc jo i així no es va enlloc. Aquesta temporada una altre vegada problemes.

 • jony

  Una carta que es diuen moltes veritats. Espero que la nova alcaldessa la llegeixi bé i tingui en compte les inquietuts de tots els simpatitzants i socis del CF Badalona.

 • Anònim

  Una pregunta. En este video el que marca es el hermano de negredo no?

 • Vila-Rebollo-Pepín

  Jo, si fos l’antiga Avinguda de Navarra, més que escriure una carta a una alcaldesa que acaba d’aterrar a l’ajuntament, m’estaria fent un fart de riure amb aquest tema. Tant de sentir-se dir que jugar en aquell camp era una vergonya, i ara resulta que hem de marxar de Badalona per poder jugar.
  Tal i com diu en Lluis, els pactes s’han de fer per escrit.

  • lluis

   Jo crec que es va anar massa depresa en marxar de l’Avinguda de Navarra. Jo fins que el Nou Estadi no hagues estat acabat no hagues marxat d’allà. Si la tribuna no es podia utilitzar, que mes dona, per la gent que va al camp, ja hi cabem a la resta de les grades. Per mi que hi havian uns interessos creats de que el Badalona marxes de l’Avinguda de Navarra i després ja veurian el que pasava. I pasa el que està pasant aquesta temporada i la temporada vinent i qui sap si alguna temporada més. Jo fins que no vegi l’estadi nou acabat, no hem creure res. I la culpa jo no li dono, com dius tu a l’alcadessa actual que acaba d’aterrar a l’ajuntament i que suposo que tindrà altres prioritats a la ciutat de Badalona avanç que el camp de Montigalà.

 • litusmonfort

  Aquesta carta tindría que arribar a aquesta gent, es per fer-s’ho mirar. La carta està molt ben escrita. Espero que es puguin ficar en la pell de tota la afició del Badalona.

 • Xafarder

  Es veu que hi ha algun que encara no li va quedar clar, que per poder fer el camp nou, calia subhastar els terrenys del camp vell i per subhastar-los havíem de marxar-nos i això recordo que ja en una assemblea de fa uns cinc anys, es va deixar caure que hauríem d’anar a jugar dos anys a un altre camp, el dia que s’efectués l’operació i el vell camp estava en un estat lamentable, jo no se si amenaçava ruïna, per que el bar estava obert, però era un camp tercermundista i gràcies a aquesta junta s’ha fet el pas endevant i les obres van vent en popa perquè això ja estava licitat i ja hi havia la partida de diners que va sortir suposo de la subhasta del vell Centenari.

  • lluis

   Si jo les coses les tinc molt clares, mes del que et penses. Ara om ha de jugar el Badalona? Per què la temporada pasada no es van fer les coses ben fetes en quan el camp de Montigalà? La temporada va acabar al maig i en el camp de Montigalà no s’ha fet res. Per què?. Tota la culpa és de l’ajuntament?

 • Anonimus maximus

  La culpa es del ayuntamiento, de los que mandaban antes y de los que mandan ahora que los unos por los otros nos han dejado en el olvido. La temporada que viene seguro que jugaremos en nuestro estadio, las obras van muy bien y si la empresa no cumple plazos tendria que pagar al Badalona indeminzacion por el retraso y no creo que esten muy por la labor de ello.

  Otra cosa que queria preguntar es cuando estaria lista la entrevista al presidente, pensaba que ya estaria colgada pero veo que se retrasa o al final no se a hecho.

 • Vila-Rebollo-Pepín

  Doncs si fa 5 anys ja es va acordar que l’hi hauriem de demanar permís a un altre equip per a poder jugar els nostres partits en el seu camp, no sé perque encara no està clar on jugarem. I tampoc sé quina culpa en té una alcadesa acabada d’arribar.

  I si al futur camp municipal de Montigalà no se li fa un adequat manteniment, d’aquí a 80 anys també tindrà un “estat lamentable i tercermundista”, però espero que almenys els futurs socis i aficionats del club li tinguin una mica més de respecte.

 • Sobradete

  Tema mantenimiento de Montigalá :

  La iluminación de Montigalá, tiene unos cuantos focos fundidos, pero digo yo cuando a ti se te funde en un coche la bombilla del faro derecho, la del faro izquierdo tardará dos, tres o cuatro meses y se fundirá, pues tienen unas horas de vida, pues esto es lo que ha pasado, a principios de la temporada pasada cambiaron las bombillas que estaban fundidas y ahora se han fundido las que no cambiaron al comenzar la temporada pasada, si ahora cambian las fundidas, como las viejas tienen un año, habrá bombillas para 4 o 5 años.

  ¿Que os parece mi razonamiento?

  • Carlos

   Eso no es asi,porque muchas de las que cambiaron ya se fundieron a los dos meses,es problema de las torres o de los focos,no es tan facil como parece.
   Solo toca rezar esta temporada para que no diluvie en ningun partido y no se aplace ningun partido,para no tener que depender entre semana de los focos

  • lluis

   La il.luminació sensera del camp de Montigal.la val per jugar un partit? A mi hem sembla que no eh.

 • Xafarder

  El diumenge 9 d’Agost a les 19 hores, la web del C.D.Masnou anuncia un amistós *Masnou – Badalona a Masnou i a amistosos de la federació està confirmat.

 • Sobradete

  En facebook el Masnou anuncia el partido del domingo Masnou – Badalona.

 • Sobradete

  La entrada según la web del Masnou, será gratuita, ya sabéis no hay motivo para no asistir, cerca y gratis, los que no podáis ir en coche el tren os deja a unos 500 metros.

 • Eloy M.

  El gran problema també és que si ja anava poca gent a Montigalà si ara tenen que desplaçar-se fora de la ciutat, aniran segurament menys persones.

  • lluis

   Tens tota la raó del món, i jo crec que si fós a la Ciutat Esportiva Dani Jarque encara la gent hi aniria més, molt poca gent més, però algu mes, crec que hi ha més bona combinació que a Can Peixauet.

   • Carlos

    Perdonar que os diga pero al menos a Can Peixauet llega el metro a la misma puerta del campo,metro que se coge en el Gorg,pero no hara falta jugaremos en Montigala

    • lluis

     Perdona, no lo sabia que el metro llegaba a la puerta de Can Peixauet. Es que siempre he ido en coche y no me he fijado en el tema del metro. Pero igualmente ya sabes que hay mucha gente del centro de Badalona que es reticente a subir a Montigalà, imaginate ir a otra ciudad, si se da el caso.

     • Carlos

      No si tienes toda la razon yo pienso lo mismo,aparte no podemos darle facilidades al rival en campos mas grandes,confiemos en que se arreglara el tema acabaremos con mecanotubo

 • Sobradete

  En la web de la federación ya sale el amistoso del sábado 8 de Agosto en el Municipal de Cornellá, contra el juvenil de División de Honor del Cornella a las 20,15 horas,.

  • Eloy M

   El Twitter de Guanyem Badalona en Comú va escriure ahir que les graderies es posarien al setembre. Sense especificar res més… Molts interrogants i poques respostes ara mateix…

 • Xafarder

  De l’abandó de la instal·lació de Montigalá, no anem a donar-li la culpa encara a l’actual Alcaldessa i el seu govern, doncs com qui diu acaben d’aterrar, de l’ascensor que no funciona de l’edifici nou de vestuaris, de l’aire condicionat del bar, del reg del camp de futbol 7, de la il·luminació del camp, de les tanques perimetrals i algun cosa que mes que ignoro, de tot això tenen la culpa els governs anteriors que han permès aquest abandó no fent una conservació de la instal·lació com Déu mana, d’aquí a uns mesos si no posen solució, llavors si podrem culpar als actuals governants, ara a esperar al fet que vagin prenent posicions.

  • lluis

   Quan es va pactar amb l’anterior legislatura l’utilització d’aquets camp, per part del Badalona, durant dues temporades, no es podia haber fet per escrit posant tots aquests serrells del manteniment dels que parles tú i deixar-ho plasmat perque, si entrava una altre alcalde/essa, com aixi ha estat, sabessin el que s’ha de fer en aquest camp? Ara els Drags diuen que el pacte de jugar a Sant Roc era per la temporada pasada, que ells tornant a tenir el camp de Montigalà, el manteniment de Montiglà és nul.
   Una altre cosa que no hem d’oblidar és el rec, abans el rec de la gespa estaba posat per sota terra i quan es regava el camp no mullava a la gent. Quan es va cambiar la gespa i van posar la del camp de l’Avinguda de Navarra, no se qui vaser l’il.luminat que se li va ocuurer de canviar l’instal.lació i posar els aspersors com estan ara amb el consegüent xopall que, pasava quan es regava la gespa abans i a la mitja part ,patia la gent de les graderies, i encara que ho avisesin, les grades quedavan molles i ja no t’hi podies asentar.
   No es podia quedar el rec igual que abans estaba, per sota la gespa, al mitg del camp i no mullava a ningú?

 • Vila-Rebollo-Pepín

  Veig que la culpa sempre és de l’ajuntament, mai de la directiva.

  • lluis

   Si llegeixes el que jo escric pots comprobar que jo bastanta culpa li donc a la directiva. Jo, com que no estic conforme amb la forma que té l’actual directiva de gestionar el club aquesta temporada no hem treure l’abonament. Ja ho se que els meus 50 euros no serveixen per res, però estic cansat de la ineficacia de la junta directiva actual, sobretot amb la manera de gestionar el tema del camp on s’ha de jugar mentres es fa l’estadi nou, La nul.la resposta amb el tema dels aspersors de la temporada pasada que acabavem xops cada partit que jugava el Badalona a casa.
   Quan es té una serie de jugadors que interessan per latemporada vinent, i el equip estava salvat, no esperà que acabi la temporada per intentar renovar-los, parla amb ells un parell de mesos abans i lligal’s ja.

 • Xafarder

  Critiques a la directiva i no ets capaç de fer-te soci pel que dius aquí dir-ho en una assemblea, que bonic és veure els toros des de la barrera i criticar el que no t’agrada i damunt vols tant al club que ni tan sols et vols treure l’abonament,si aquest és l’amor que tens pel club, és un amor difícil d’entendre, indiscutíblement que fan alguna cosa malament i mes d’una, però et recordo que es van fer dues convocatòries d’eleccions i no va sortir ningú, doncs perdona els errors d’aquesta directiva que al cap i a la fi és l’única que s’ha presentat i gràcies a ells el club segueix viu.

  • lluis

   A les asamblees hi ha molta gent que, fora d’allà ho critica tot, i alla a tot diu que si. Jo ja fa molts d’anys que pago el carnet i al final ja he dit prou, i a lo millor tinc mes d’apreci al club que tu, però no m’agrada que hem prenguin el pel, per dir-ho d’alguna manera.
   Et recordo que va haber-hi una vegada que esva presentar un senyor per president, que va regalar un paquet de cafè perquè el president que aleshores hi havia va dir que marxava. Quan va ser la hora de la veritat el president que marxava va dir que aquest senyor que es va presentar no valia per res, i que si tornava a posar ell.Poder a aquest que marxava no li interesava que si poses un altre?

 • Vila-Rebollo-Pepín

  Lluis, el que he dit no anava per tu. Ja has demostrat moltes vegades amb els teus comentaris que t’estimes el Badalona, però que si veus que alguna cosa no està bé no te la calles. Això és crítica constructiva. Jo també estic valorant si seguir o no com a “soci de segona”, l’any passat ja em vaig perdre més de la mitat de partits i en cas de renovar tampoc hi aniré gaire. Però em sembla que seguiré d’abonat, ahir li vaig comentar a la meva dona donar-me de baixa, i em va contestar que seria com si traicionés al meu avi, que és qui em va aficionar al Badalona, així que encara no sé què fer.
  El meu comentari era més aviat per en Xafarder, que sempre alaba tot el que fa la junta. Només li donaria la raò en el fet de que aquesta junta és l’única que es va presentar a les eleccions, i si no s’arriba a presentar ningú més potser hauria sigut el final del cub. Però també hauria de pensar en que si estan al club és precisament perque ningú més es va presentar, no perque la gent els votés considerant que són els millors per portar el club. És com si es fés una cursa, només es presentés un participant, evidentment la guanyés, i en acabar la cursa anés pressumint que ha sigut el guanyador.

 • Sobradete

  Buf, como está el tema, “Amunt Badalona” que vamos a tener Campo Nuevo y gracias a la Junta actual y el acuerdo con el consistorio, pues mirad en positivo y no en negativo, que si comenzamos a ganar partidos, todo serán flores, ah por cierto en el Centenari cuando regaban también nos mojabamos, supongo que en el nuevo campo no nos mojaremos por la distancia entre el campo y la grada, estamos en la travesía del desierto, un poco de paciencia ánimo a todos.

  • Carlos

   Señores el otro dia en el campo del Martinenc viendo els historics,(un campo apañadete y mejor que el nuestro),la gente se mojaba igual por tener el mismo sistema de riego,(casi como en todos los campos),y no pasa nada si el campo no es mas ancho no se puede hacer nada,lo que pasa que ahora se agradece mas que no en invierno.Solo queda un añito,y si hemos esperado podemos esperar un poco mas.Ni defiendo a unos ni a otros,pero solo digo que debemos ser una piña la aficion,yo este año me hare socio,por aportar mi granito de arena,y me quejo como el que mas.

 • Xafarder

  Digues que si Carlos, en gairebé tots els camps al ser estrets hi ha el mateix problema, per cert. Heu vist que Sobradete ha posat que el diumenge juguen a Peralada?

 • lluis

  Heu llegit que el primer de lliga a casa el Badalona l’ha jugar no mes d’hora de les 18.30? És una ordre de la Federació Espanyola de Futbol, que les dues primeres jornades els partits han de començar a partir de les 18.30h. A partir del setembre ja es poden fixar les hores que els clubs vulguin.
  Com el Badalona jugui a Montigalà ja cal que possin llanternes.

 • Sobradete

  Efectivamente ayer vi que ya había una lista de voluntarios para el día 30 subirnos unos cuantos coches en la montañita con los focos dirigidos al campo para que no haya problemas de luz, de todas formas también escuché que pedirían jugar mas temprano.

 • Xafarder

  Sobradete, molt bo el “cachondeo” apuntam, ja,ja,ja.

 • lluis

  Dons a mi això de la llum hem sembla penós, és propi d’un club de segona catalana, això és massa categoria, de tercera catalana, vergonyós per un club de Segona Divisió B. Però clar els de sempre direu que es culpa de l’Ajuntament que el Badalona no hi pot fer res.

 • Anónimo

  Podríamos hacer una colecta, poniendo una hucha en Montigalá para recoger fondos para cambiar bombillas, porque no solo el perjudicado es el Badalona, también se perjudica el Seagull Femenino, que su primer equipo de Segunda Nacional alterna el campo con nuestro primer equipo y si coíncidimos, nosotros jugamos por la mañana, ellas han de hacerlo por la tarde, cuando nosotros jugamos a las 12.

 • Xafarder

  Si pot fer alguna cosa el Badalona, pagar i canviar les bombetes en una instal·lació que no és seva i comparteix amb altres entitats i gastar els diners d’altres partides per arreglar la llum d’una instal·lació que no és seva amb els seus diners. Això et semblaria correcte? Suposo que no.

 • Vila-Rebollo-Pepín

  Home, això és com anar de lloguer a una casa, que se t’espatlli un llum, i com que la casa no és teva no ho fas arreglar i vius a les fosques.
  El que no veig bé és que t’obliguin a marcar un horari. Si un club, pel que sigui no es pot permetre mantindre una instal.lació elèctrica en condicions, millor deixar-li jugar a les 12 que obligar-lo a endeutar-se.

 • Xafarder

  No comparis V.R.P. entre altres coses no estem de lloguer, estem utilitzant amb altres dues entitats una instal·lació Municipal i el preu de cada bombeta no el se i mentiria si poso una quantitat, però barates no són, mes posa la grua per col·locar-les, li costaria un ou a club i part de l’altre, perquè damunt es beneficiïn també uns altres, que ja hem regalat la gespa i el que dius dels horaris sembla ser que ha estat cosa de la AFE solament per les dues primeres jornades, suposo per la calor.

 • kanu

  Per mi que posin les graderíes de formigó triguin el que triguin i mentres juguem a Pomar. Per que si posem les de mecanotub l’any que ve ens trobarem igual.

  • L'escapulat

   Aquesta també era la meva opció predilecta, Kanu; el problema és que Pomar no és una opció, pel que sé…
   Teniu en compte que les instal·lacions esportives de Pomar depenen de la Diputació de Barcelona, no pas de l’Ajuntament, i allà suposo que fem nosa als que tenen el “tinglado” muntat…